23 Δεκ 2013

Η χημεία των Χριστουγέννων





Μέλι





Μέλι είναι το υλικό που παράγεται από τις μέλισσες , οι οποίες  αφού συλλέξουν το νέκταρ το μετατρέπουν μέσα στο σώμα τους σε μέλι και το αποθηκεύουν στις κηρύθρες.
Το μέλι περιέχει νερό 20-22% και το υπόλοιπο αποτελείται κυρίως από σταφυλοσάκχαρο και οπωροσάκχαρο. 

Αλισίβα



Η αλισίβα ( ή αλυσίβα )  δάνειο από το ιταλικό lisciva = σταχτόνερο με το πρόθεμα α- .
Είναι ένα αλκαλικό διάλυμα που παρασκευάζεται με το βράσιμο του νερού μαζί με στάχτη από καμένα ξύλα Η αλυσίβα αποτελείται κατά κύριο λόγο από  ανθρακικό καλίο και ανθρακικό νάτριο,  που προσλαμβάνονται από τη στάχτη.

Μαγειρική σόδα

 Στην τεχνολογία των τροφίμων είναι ο λεγόμενος αυξητικός παράγων. Είναι το NaHCO3 – όξινο ανθρακικό νάτριο – το οποίο αντιδρά με όξινη ύλη π.χ χυμός πορτοκαλιού και παράγεται CO2 – διοξείδιο του άνθρακα –το οποίο διαφεύγοντας συμπαρασύρει και τη ζύμη και έτσι αυτή φουσκώνει.

baking powder

Ανήκει επίσης στους αυξητικούς παράγοντες. Αποτελείται από NaHCO3 (όξινο ανθρακικό νάτριο) και ένα όξινο άλας (πυροφωσφωρικό νάτριο ) τα οποία σε υδατικό περιβάλλον αντιδρούν μεταξύ τους και παράγεται CO2 – διοξείδιο του άνθρακα –το οποίο διαφεύγοντας συμπαρασύρει και τη ζύμη και έτσι αυτή φουσκώνει.  Εδώ δεν είναι απαραίτητο ένα όξινο υλικό, όπως στη σόδα.