28 Δεκ 2012

Μπουκουβάλα

Μπουκουβάλα 



Η παράδοση, στα μέρη μας, θέλει την  πίτα αλμυρή και όχι γλυκιά. Πότε όμως;

  Την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Το ονομά της  “μπουκουβάλα”









Ετυμολογία
 
Μπουκουβάλα σημαίνει μπουκιές ψωμιού φρυγανισμένες ή ανακατεμένες στο τηγάνι με ζεστό λάδι, λίπος ή βούτυρο.

 H μπουκουβάλα είναι η πίτα που φτιάχνουμε το βράδυ παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Να και η συνταγή




 Υλικά

4 κούπες αλεύρι, νερό όσο πάρει για να γίνει πηχτός χυλός, 1 κούπα λάδι,  αλάτι , 400g  φέτα σε κομματάκια,
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
 Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί  το 1/4 περίπου του ελαιόλαδου.
Σε ένα βαθύ δοχείο ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό και τα 2/4 από το λάδι και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να σχηματιστεί ένας ομοιόμορφος ρευστός χυλός.
Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού. 
 Αδειάζουμε το μίγμα στο λαδωμένο ταψί προσθέτοντας και το φλουρί. Ανακινούμε το ταψί ώστε ο χυλός να απλωθεί ομοιόμορφα και από πάνω ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια το υπόλοιπο λάδι. Τοποθετούμε το ταψί στη χαμηλή σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας. Βγάζουμε , πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και χαράζουμε με το κουτάλι όλη την πίτα.
 Σε τηγάνι με λίγο λάδι και....λίγο βούτυρο καίμε ελαφρώς  ένα ψιλοκομμένο  μικρό ξερό κρεμμύδι και το περιχύνουμε στην πίτα. Την κόβουμε σε μικρές μπουκιές και με αυτές σχηματίζουμε λόφο στο κέντρο του ταψιού και αφού στριφογυρίσουμε δυο-τρεις φορές το ταψί ( τώρα κανένας δεν ξέρει που είναι το φλουρί ) τρώμε ο καθένας από τη μεριά του στην αρχή μέχρι να βρεθεί ο τυχερός ( τυχερός για όλη τη χρονιά ) και συνεχίζουμε...

Καλή χρονιά