1 Ιαν 2012

Τα Αστέρια είναι έμπιστα και σταθερά.





Πριν από εκατό περίπου χρόνια η Martha Evans Martin, συγγραφέας εκλαϊκευτικών βιβλίων Αστρονομίας, έγραψε ένα συμπαθητικό βιβλιαράκι «Τα Φιλικά Αστέρια».
Αν και τυπώθηκε πριν από τόσο καιρό έπιασε το νόημα καλύτερα από αρκετά σύγχρονα βιβλία: τα αστέρια είναι φίλοι μας. Είναι έμπιστα και σταθερά.
Αν μια φορά μάθετε να τα αναγνωρίζετε, η γνώση αυτή θα σας συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή σας μιας και τα έμπιστα αστέρια, επιστρέφουν σαν καλοκουρδισμένος μηχανισμός στην ίδια θέση του ουρανού την ίδια εποχή και ώρα. Για τους κατοίκους του βόρειου ημισφαιρίου, η ανατολή των Πλειάδων είναι ένα σημάδι του ερχομού της φθινοπωρινής-χειμωνιάτικης περιόδου εξίσου σίγουρο με το κιτρίνισμα των φύλλων.
Ο Βέγας που λαμπιρίζει στην ανατολή είναι ένα σημάδι ερχομού της άνοιξης σαν τα πρώτα λουλούδια στην αυλή σας.

Για να κάνετε τα αστέρια φίλους σας, αρκεί να βγείτε έξω κάποιο βράδυ μαζί με ένα βοήθημα αστρονομίας και να κοιτάξετε προς τα πάνω. Μια ακόμη βοήθεια μπορεί να είναι ένα πλαστικό πλανήσφαιρο, θα το βρείτε σε καταστήματα τηλεσκοπίων σίγουρα καθώς και σε μερικά βιβλιοπωλεία. Η ταύτιση των αστεριών στον ουρανό με τις τελίτσες του χάρτη μπορεί να απαιτήσεις μερικά βράδια, αλλά με υπομονή θα τα καταφέρετε. Η σωστή αναγνώριση των αστεριών θα σας οδηγεί από το ένα στο άλλο, κάτι που θα σας αποκαλύψει τον ένα αστερισμό μετά από τον άλλο. Σαν ένα παζλ η εικόνα του ουρανού θα αρχίσει να σχηματίζεται καθώς ενώνετε τα κομμάτια. Για να δείτε αυτή την εικόνα το μόνο που χρειάζεστε είναι τα μάτια σας και ένας καλός χάρτης.
Μη σας απασχολεί το να ταξιδέψετε σε περιοχές με πολύ σκοτεινούς ουρανούς. Μια περιοχή στην πόλη ή απλά ένα πάρκο με ανοιχτό ουρανό αρκούν. Στην ουσία σας ενδιαφέρει να αναγνωρίσετε τα φωτεινότερα αστέρια, τα οποία είναι ορατά μέσα από την αστική φωτορρύπανση.
Κανονίστε τις άστρο-αναγνωριστικές σε τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια του έτους, για παράδειγμα μια φορά το μήνα, ώστε να βλέπετε σιγά σιγά τους αστερισμούς να αλλάζουν θέση στο νυχτερινό ουρανό. Καθώς ο χειμώνας φεύγει και  η άνοιξη πλησιάζει, ο Ωρίωνας χάνεται στο δυτικό ορίζοντα και ο Λέοντας ανατέλλει, για να αντικατασταθεί από το θερινό τρίγωνο και αυτό με την σειρά του από το παραλληλόγραμμο του Πήγασου όταν έρθει το φθινόπωρο. Δεν είναι ανάγκη να μάθετε κάθε αστερισμό, λίγοι αστροπαρατηρητές τους ξέρουν. Απλά συγκεντρωθείτε στην αναγνώριση των φωτεινότερων αστεριών και στα πιο γνωστά σχήματα, όπως η Μεγάλη Άρκτος, η Κασσιόπη, ο Πήγασος, ο Ωρίωνας, ο Ταύρος, οι Δίδυμοι, δύο τρεις αστερισμοί ανά εποχή αρκούν.
Με τη διαδικασία αυτή θα κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ πλανήτη και αστεριού. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Φωτεινά «αστέρια» που δεν έχουν σχεδιαστεί στους χάρτες είναι πλανήτες. Αστρονομικά προγράμματα ή περιοδικά θα σας πουν ποιος πλανήτης είναι ποιος. Οι πλανήτες μετακινούνται στον ουρανό από μήνα σε μήνα, οπότε μπορεί να μη δείτε τον Άρη ή κάποιον άλλο πλανήτη αμέσως. Αλλά τουλάχιστον ένας από τους τέσσερις κυριότερους πλανήτες θα είναι ορατός στον βραδινό ή πρωινό ουρανό. Η γνώση του ουρανού σε ένα άνετο επίπεδο είναι το σημαντικότερο βήμα. Αυτό θα σας κάνει ερασιτέχνη αστρονόμο. Θα μπορούσατε να σταματήσετε τώρα, αλλά υπάρχουν ένα σωρό άλλα να εξερευνήσετε.
πηγή:www.orionas.gr

Η απόκτηση ενός τηλεσκοπίου θεωρείται από πολλούς το εισιτήριο για να εισέλθει κανείς στο χόμπι της ερασιτεχνικής αστρονομίας